A shepherd's day with cheesemaker's workshop
Starting from 80€Per person
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Overview
Live an authentic experience in the Vaccarezza Experience, a journey into farming tradition that will take you on a discovery of hand milking goats and artisanal cheese making. Surrounded by the unspoiled nature of our mountain farm, you will have the opportunity to participate in every step of milk processing, discovering the value of animal care and dairy processing.
After collecting the milk, you will enter our dairy workshop, where we will guide you in creating your own goat cheese using traditional methods passed down through generations. To end on a high note, you will participate in a tasting of 0-mile products, with a selection of fresh and aged cheeses, artisanal cured meats, and freshly prepared hot ricotta.
An immersive and engaging experience, perfect for adults and groups of friends who want to discover the rural world and the art of cheese making through direct contact with nature.
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Our partner
1 experiencesAz. Agr, Mulino Vaccarezza
Important information
Italian
Free cancellation (7 gg)
Duration (8 ore)
Private Reservation
What to expect
✅ Hand milking the goats, to learn an ancient art and connect with the animals.
✅ Guided tour of the farm, to learn about farm life and connection to the land.
✅ Cheese-making workshop, with explanation of traditional techniques.
✅ Active participation in milk processing, from curd to final processing.
✅ Tasting of artisanal cheeses, typical cured meats, Cassio bread and freshly prepared warm ricotta.
✅ Opportunity to take home your own cheese, for a tasty and unique souvenir.
✅ Perfect experience for adults and groups of friends, also suitable for beginners.
✅ Immersion in nature, in an authentic environment far from the city chaos.
Meeting place
località mulino vaccarezza 89, Castellonchio di Berceto 43042, Parma
Reservation policy
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Where
località mulino vaccarezza 89, Castellonchio di Berceto 43042, Parma
Reviews
Martina Bernardelli
Elisa e Marco sono due guide eccezionali. L’esperienza è davvero immersiva: si parte con la mungitura delle capre, per poi passare alla creazione e alla degustazione dei formaggi. Man mano che l’attività procede, il gruppo si compatta e si trasforma in un momento autentico di convivialità. Il pranzo è delizioso, arricchito da prodotti locali genuini. Si percepisce chiaramente la cura e la passione che Elisa e Marco mettono in ciò che fanno, trattando con rispetto e amore ogni animale e ogni pianta. Un’esperienza più che consigliata!
Denise Pirrone
Marco ed Elisa sono due persone alla mano che, oltre ad essere estremamente preparate e competenti, amano ciò che fanno e riescono a trasmetterlo ai loro ospiti. Siamo state guidate durante la fase di mungitura delle capre, abbiamo appreso teoria e pratica del processo di trasformazione da latte a formaggio ed infine abbiamo gustato il risultato del nostro lavoro. Con la degustazione di salumi e formaggi ed una bella chiaccherata abbiamo concluso una giornata che è andata ben oltre le nostre aspettative.
Ringraziamo tantissimo per la cura e per averci fatto sentire far a casa, è un'esperienza che vi consigliamo assolutamente di fare.
PAOLA MASNERI
Elisa e Marco ci hanno aperto le porte della fattoria mostrandoci il loro fantastico mondo. Si comincia subito con la mungitura delle capre e la cura degli animali, per poi dedicarsi alla produzione del formaggio che porti a casa come ricordo di questa giornata.
Degni di assaggio tutti i prodotti realizzati dai padroni di casa.
Esperienza vivamente consigliata ai buongustai.